Friday, May 25, 2012

Tukaran Mata Wang Asing




Bagi sesiapa yang suka travel ke luar negara, perkara yang paling penting sekali untuk diambil tahu adalah nilai tukaran wang asing. Benda ni bukan boleh dipandang ringan sebab nilai mata wang boleh berubah-ubah. Kadang-kadang rendah, kadang-kadang boleh tahan tinggi. Kalau bawak RM1000 pegi Indonesia, mungkin kau dah boleh berjimba sebagai jutawan, hartawan, mahupun dermawan tapi kalau pegi UK, atau US sana tu. Hah, boleh jadi kau end up sebagai pengemis jer kalau tak pandai nak manage kan duit yang ada. Sudah lah nilai matawang tinggi, barang-barang boleh tahan mahal harganya. Jadi, sebagai persediakan untuk travel, jom tengok berapa nilai matawang asing compare dengan ringgit malaysia. 

1 Grest Britain Pound (GBP)  = 4.93MYR
1 Jordanian Dinnar (JOD)  = 4.44MYR
1 Euro (EUR)  = 3.95MYR
1 United State (USD)  = 3.14MYR
1 Australian Dollar (AUD)  = 3.07MYR
1 Singapore Dollar (SGD)  = 2.47MYR
1 New Zeland Dollar (NZD)  = 2.38MYR
1 Egypt Pound (EGP)  = O.52MYR
1 Chinese Yuan (CNY)  = 0.50MYR
1 Hong Kong Dollar (HKD)  = 0.41MYR
1 Japanese Yen (JPY)  = 0.04MYR
1 India Rupee (INR)  = 0.006MYR
1 South Korea Won (KRW)  = 0.00267MYR
1 Indonesian Rupiah (IDR)  = 0.00033MYR

6 comments:

Iezdeehar M. said...

new layout lg.... gambar atas tuuuuuu......... (yg lain same..)
btw, aku br tahu mcm mane nk komen kat blog kau ni... sblm ni aku hanye mapu tick kat kotak interesting ngan boring tu je,,, cik pong kan ? hahahahah...

M Nazrul AR said...

hahahahaha.. outdated nye kau mohd izdihar mohsin.

Iezdeehar M. said...

kau ni tak nak komen2 blog aku ke ???? penat tido lmbt fikir nk buat entry2 yg best mcm kau ni !!!

Anonymous said...

jaja

Anonymous said...

Article writing is also a fun, if you know afterward
you can write if not it is complex to write.

Here is my site :: dj la nunti

Anonymous said...

What's Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

Here is my web blog ... Sailebao